Samtlige katolske præster er rene

75 ud af 75 aktive præster i den katolske kirke har nu en ren børneattest. Kirken håber på bedre image, men mistilliden klæber til kirken og bliver svær at komme af med, vurderer kommunikationsrådgiver.

Et lille lys er tændt for tilliden til den katolske kirke i Danmark.

Et stort baggrundstjek af alle præster i den katolske kirke er nu slut, og alle aktive præster har i dag en ren børneattest.

– Lige nu har vi rene børneattester på alle nuværende præster, og vi tjekker alle nye præster, så vi er sikre på, at der ikke er nogen lig i lasten, siger Niels Engelbrecht talsmand for den katolske kirke i Danmark til Nyhedsbureauet Newspaq.

Det vil sige, at 75 ud af 75 aktive præster ikke har tidligere domme i forhold til børn.

I løbet af undersøgelsen kom det frem, at en præst havde en plettet børneattest, og han er nu ikke længere aktiv præst. Han var dømt for at være i besiddelse af børneporno, og kirken sørgede for, at den pågældende præst ikke kan få arbejde i kirken igen.

Hele undersøgelsen og bortvisningen af den tidligere dømte præst skete, fordi kirken ville have tryghed for, at deres præster var rene i filten. Men det skete i lige så høj grad for at genoprette danskernes tillid til kirken.

Derfor er Niels Engelbrecht nu glad for, at samtlige præster er rene.

– Det kan betyde, at noget af den tillid, som måske er gået tabt inden for det sidste halve år, kan blive genoprettet, og at tingene kan få de rette proportioner, fortæller han.

Undersøgelsen og den strenge linje er begge skridt i den rigtige retning, vurderer Lotte Hansen, direktør og kommunikationsrådgiver i Mannov.

Men der lang vej igen. Tillid er ikke noget kirken får tilbage med et snuptag.

– Der kommer til at klæbe en mistillid til den katolske kirke i de næst 10 til 15 år og måske længere. Det her er dog en god start, men den er overhovedet ikke hjemme endnu. Tværtimod, siger Lotte Hansen til Newspaq.

Men det er vigtigt, at handlekraften i hverdagen står til måls med den, som kirken udviser i pressen, så danskerne ikke får ubehagelige overraskelser om kirken og dens måde at håndtere den slags sager.

Ifølge Lotte Hansen skal flankerne internt i kirken også dækkes af.

– Det er vigtigt, at de kommunikere det her stærkt internt til menigheden og deres ansatte, så de kan se, at det ikke er et PR-stunt, slutter Lotte Hansen.