Ny sædtrend: Vores poder skal ligne filmstjerner

Sæd fra donorer, der ligner kendte film- og rockstjerner hitter hos enlige kvinder i USA. Nu er trenden er på vej til Danmark.

I fremtiden kan børnehaven blive fyldt med små Brad Pitt’er, Ben Affleck’er og måske en enkelt Bruce Willis.

Donorsæd fra donorer, der ligner kendte, hitter nemlig i USA. Det er især enlige kvinder, der benytter sig af trenden med at vælge donorsæd fra såkaldte look-a-likes.

– I vores New York-afdeling kan kunderne vælge fra en liste på 150 donorer, der ligner filmstjerner. Det er populært blandt enlige kvinder, som er den kundegruppe, der vokser mest. De har opgivet at vente på ridderen på den hvide hest, så når de vil have et barn, vælger de sæd fra donorer, der har de karakteristika, som de efterspørger, fortæller Ole Schou, direktør for den danske afdeling af verdens største sædbank, Cryos, til Newspaq.

Herhjemme kan barnløse i dag vælge donorsæd ud fra højde, vægt, øjenfarve og hårfarve – men om få år vil de kunne vælge ud fra mange flere karakteristika, så danske barnevogne snart kan være fyldt af børn, der ligner Nicklas Bendtner, Nikolaj Lie Kaas og David Owe, forudser Ole Schou.

– Den amerikanske model vil slå igennem herhjemme, for gruppen af enlige kvinder, der er kunder hos os, er vokset med 30 procent over kort tid. De vil have medbestemmelse, og i sidste ende synes jeg, at kvinder skal have ret til at vælge, som de ønsker. Der er en naturlig selektion ude i naturen, og den skal vi ikke bremse, siger Ole Schou, der håber at gøre op med det, han kalder for “statsdiktatorisk selektion”.

Fra politisk side er man både i regeringen og oppositionen modstandere af idéen om “designerbørn”.

– I Danmark er sæddonation anonymt, og min holdning er, at jeg er imod designerbørn. Børn er en gave, og der er en indre skønhed, som man ikke kan designe sig til, siger Birgitte Josefsen, sundhedsordfører for Venstre, til Newspaq.

Også SF er imod.

– Det er en ubehagelig udvikling. Jeg mener ikke, at man skal bestemme, hvordan et barn se ud på forhånd. Det er glæden i at få et barn, der tæller, siger partiets sundhedsordfører, Jonas Dahl til Newspaq.

Etisk Råd har tidligere forholdt sig kritisk til sæddonation, og rådet råber vagt i gevær over for den amerikanske look-a-like-trend.

– Det er en genstandsgørelse af barnet, når man kan få nogle meget udvidede donorprofiler, hvor man ser, ikke bare hvordan de ligner kendte, men også hvilken uddannelse bedsteforældrene har, om donoren kan spille på klaver og er god til fodbold, siger formand for Etisk Råd Peder Agger til Newspaq.

Han understreger, at Etisk Råd overordnet set er forstående for, at enlige kvinder ønsker information om den donorsæd, de modtager.