Angst for svampe giver travl Giftlinje

Dobbelt så mange som sidste år har ringet til Giftlinjen i august, fordi de er bange for, at de har spist dødelige svampe i de danske skove.

Grøn fluesvamp hører til blandt de giftige. Foto: Archenzo.

Den danske svampesæson er rigtig god i år – men de mange svampe betyder også flere bekymrede forældre, der er bange for, om deres børn for eksempel har spist en markchampignon eller en snehvid fluesvamp.

Det mærker man på Giftlinjen på Bispebjerg Hospital, hvor man har mere travlt end sidste år.

I år har 80 personer henvendt sig i løbet af august måned, mens det sidste år blot var 40, der ringede, fordi de ville have rådgivning om, hvorvidt de havde spist en farlig svamp.

– Der er tale om en fordobling, så der er run på telefonerne, siger overlæge på Giftlinjen, Peter Jacobsen, til Nyhedsbureauet Newspaq.

Giftlinjen har især mange forældre og pædagoger i røret.

– Henvendelserne handler om børn, der har spist, smagt eller suttet på en svamp, og så vil forældrene eller pædagogerne vide, om det er risikabelt, siger han.

For nylig endte en henvendelse med, at et barn i en skovbørnehave skulle behandles, fortæller overlægen.

– Barnet sagde til pædagogerne, at han havde spist af en kartoffel og viste den til pædagogerne. Det var så en svamp, som viste sig at være en grøn fluesvamp, som jo er svært giftig, siger Peter Jacobsen.

Barnet kom i behandling, og så vidt Peter Jacobsen ved, havde drengen spist så lidt, at han nok skal komme sig.

En del af henvendelserne kommer også fra amatør-svampejægere.

– De har oftest spist et måltid, og så bliver de bagefter i tvivl om, hvad de egentlig har spist. Nogle af dem er rystende ukyndige og plukker bare løs, lyder det fra overlægen.

Den type svampesamlere møder naturvejleder Henrik Hansen også, når han færdes i skovene i Århus Kommune.

– Jeg ser tit nogen, der er temmelig usikre og har svært ved at artsbestemme svampene. En kvinde viste mig for eksempel det, hun troede var kantareller, men som ikke var det. For det meste er det bare andre svampe, og så sker der ikke noget, når de bliver stegt hjemme i køkkenet. Men det kan jo gå helt galt, understreger han over for Newspaq.

Henrik Hansen afholder selv guidede svampeture, hvor nysgerrige kan være med og lære det mest grundlæggende om svampene, så fangsten resulterer i gourmetmiddage og ikke i diarré eller sågar hospitalsindlæggelser.

Skov- og Naturstyrelsen advarer mod især disse 5 svampe, fordi flere af dem nemt kan forveksles med andre spiselige svampe:

– Snehvid Fluesvamp kan forveksles med champignoner
– Grøn Fluesvamp kan forveksles med den spiselige Kugleknoldet Fluesvamp
– Almindelig Netbladhat kan forveksles med kantareller
– Satans Rørhat kan forveksles med andre rørhatte, især Indigo-rørhat
– Rød fluesvamp kan ikke forveksles, men er så giftig, at man advarer mod at spise den